acik's FotoPage kembara sufi
PMC
By: kembarasufi acik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Jun-2010 10:04 Email | Share | Bookmark
Siti Nurhaliza & Siti Nordiana

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama rasanya tak update fp ni..last entry 15 Jun lepas..tak abis2 lg cter tentang bola..sebenarnya banyak lagi yang acik nak cerita tentang fakta bola ni..oleh kerana feedback yg acik terima dr rakan-rakan fp,rata-rata nya yg x menggemari bab bola ni ..so acik xcerita la tentang bola...

Sebelum kita bercerita tentang 2 Ct ni acik nk bersihkan dlu segala habuk n sawang kt fp ni..fuuh..fuh..fuh.banyak btol habuk...

Imtihan acik yg pnuh dahsyat tu rasenya xperlu kot nk diceritakan..mmg menguji kesabaran..exam dlm musim panas ni mmg mencabar..

2 ct yang dimaksudkan bukanlah bermakna acik berjumpa dengan penyanyi popular Siti Nurhaliza & Siti Nordiana..tp sebenarnya............

A Citizen Automatic Chronograph in ‘Bullhead’ Design, Citizen Caliber 8110A, Referece Nr.: 4-901177K, signed front: ”CITIZEN, Chronograph, Automatic, 23 Jewels, Japan 8110 901018 KA”, back:”Citizen Watch Co, 4-901177 Y,90100384 , GN-4-5, 67-9011, Japan, SSB, Water Resistant, Base Metal Top, Stainless Steel Back”,



inilah dia 2 CT tu..yg atas ni acik baru je dapat jam ni dari seorang arab..collector juga la..tapi dek kerana jam ni pun sudah agak berumur..lebih tua dari acik..jadi cermin ni mmg pnuh dengan calar-balarnya..tp tak susah pun nk perbaik semula..hanya polish sahaja di kedai jam..


Condition: Excellent Year: 1974
Maker: Citizen Watch Co., Japan
Title: CITIZEN CHRONOGRAPH AUTOMATIC 23 JEWELS BULL HEAD DESIGN 38mm
Style: So called - Bull Head
Materials: stainless steel
Type: Bull Head Design



Citizen Chronograph Automatic


Mungkin tali jam yang asal adalah dr stainless steel tp acik dapat adalah tali kulit japan je..acik tak brapa berminat tuk pakai dengan tali kulit.jadi acik knekan tali kain tuk kedua-dua jam ini..lebih ringan dan simple..



Minat kepada jam lama ini membuatkan acik sanggup buat apa sahaja untuk memastikan jam yang diperolehi ini berada didalam keadaan yang baik.Berbekalkan sedikit belanja acik cuba untuk membaikpulih jam ini secara sikit demi sedikit..bermula dengan jam yang berwarna perak,acik telah overhaul enjin jam ini dengan minyak banzin.kemudian acik tukar cermin yang telah pecah (acik dapat jam ni dalam keaadan cermin yg pecah) serta menggantikan jarum kecil yang terdapat pada chrono-nya.
(snanya acik hantar kt kedai jam je untuk wat sume ni..hehehe..)

Untuk yang dial jam berwarna emas pula kondisi jam dalam keadaan sempurna cuma chrono-nya masih belum diperbaiki lg.acik hanya polish sahaja cermin yang bercalar ini di kedai jam..



Jam citizen chronograph buatan jepun ini pada kebiasaanya adalah automatic dan mudah untuk mendapatkannya berbanding yang manual.Berbeza pula dengan jam chrono buatan Swiss yang mudah untuk mendapatkan yang manual berbanding automatic…

'Bullhead' –adalah gelaran bagi jam ini yang kelihatan seakan-akan kepala lembu yang bertanduk.Terdapat pelbagai warna untuk model ini seperti octagon red,pink,purple,mint yellow,mint blue,black,siver & gold..Tapi acik hanya ade 2 sahaja..



inilah dia buah hati pengarang jantung acik..



A Citizen Automatic Chronograph in ‘Bullhead’ Design, Citizen Caliber 8110A, Referece Nr.: 4-901177Y, signed front: ”CITIZEN, Chronograph, Automatic, 23 Jewels, Japan 8110 901018 KA”, back:”Citizen Watch Co, 4-901177 K, 00301090, GN-4-5, 67-9011, Japan, SSB, Water Resistant, Base Metal Top, Stainless Steel Back”,

Tambahan; semalam 23 Jun-tarikh acik pulang ke Malaysia pada thn lepas,Micheal Jackson meninggal dunia,Aqiff (anak kak long acik lahir..)semuanya genap setahun..Al-Fatihah buat mikael (MJ)



sekian dulu dari Acik..terima kasih

Dicatat pada 24 Jun 2010
Madinah Nasr,El-Qahirah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net