acik's FotoPage kembara sufi
PMC
By: kembarasufi acik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-Jul-2010 01:05 Email | Share | Bookmark
Cubaan Pertama

Assalamualaikum..w.b.t

Alhamdulillah..terima kasih atas komen-komen dari sahabat2 fp.Komentar anda semua membuatkan Acik bersemangat untuk terus menghasilkan gambar-gambar menarik.Yang paling utama improve dlm photography..Mungkin selepas ini,acik xperlu lagi bercerita..Hanya melalui gambar sudah cukup menceritakan segalanya...

Untuk N3 kali ini acik cuma melakukan cubaan pertama hunting dengan menggunakan kamera Zenit ET buatan Rusia yang menggunakan filem ini..kamera ini antara koleksi barangan antik,vintage n pastinya rare milik Acik.. Apa yang menariknya kamera ini tidak memerlukan bateri,hanya bermodalkan filem sahaja.cuma kalau menggunakan flash light,barulah ianya memerlukan bateri.

kamera:Zenit ET with Helios 44M lense..
Filem:Kodak Ultramax 400 (bkn ultraman yer..)
Lokasi:Abbas Aqod,Nasr City,Cairo

Jom Layannnzzz..


1.Ammu (uncle) dengan Vespa lama..tone warna yang seakan-akan gambar di era 90-an..ditambah lagi dengan persekitaran yang membuatkan kita terasa berada di zaman retro..


2.Cinta U-Turn - kebanyakan jalanraya di Mesir memang banyak disediakan u-turn..dek kerana jalanrayanya yang lurus...


3.suasana sibuk pada waktu bekerja..btol x kata acik..org mesir mmg cintakan u-turn??


4.Apa yang menarik pada gambar ini adalah..Olympus..acik biasanya menjumpai jenama tersebut pada kamera.tp ada juga kedai pakaian yang mengambil nama tersebut..


5.Minolta X-700 wif tele-wide lense..


6.Belakang Malaysian Student Complex..10th district..Pada hari Jumaat & Ahad akan dipenuhi dengan kereta-kereta jualan..Suq Sayyarot..


7.naga cairo..


8.Selangor Student Hostel,Nasr City,Cairo

Actually,Acik masih takut-takut lagi untuk shoot di Mesir ni..banyak sangat pantang larangnya..jadi untuk cubaan pertama ini hanya shoot dari sutuh rooftop bangunan Rumah Pahang Lama di Abas Aqod ni.. Kes sebelum ini,ada sahabat yang dirampas kameranya,nasib baik xdilempar je kamera tu oleh pihak berkuasa tempatan..kalau x,mahu ikat perut lg untuk mencari kamera lain.. Alasan mereka,jgn jadi 'spy' mana2 negara..Al-maklumlah Mesir negara darurat..
Bersambung....Sekian Dulu dari Acik...
dicatat pada 2 Julai 2010
Nasr City,Cairo..View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net