acik's FotoPage kembara sufi
PMC
By: kembarasufi acik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 24-Jul-2010 05:33 Email | Share | Bookmark
Melayu Vs Perancis

@masjid Rabaatul Adawiyah,Nasr City
Attabah,Down Town
Assalamualaikum..
haa..amacam tajuk N3 acik kali ini?ok x?sebenarnya bukanlah perlawanan antara melayu & perancis yang acik ingin tampilkan cuma N3 kali ini acik cuba wat pelik pada orang..

1.Memakai baju Melayu di Cairo ketika solat jumaat minggu lepas.

2.dreess up ala2 perancis sesat di Egypt..


Keterangan gambar
(1)-menyahut seruan Ouled Kenitra untuk berbaju melayu lengkap di hari Jumaat.Cuma acik tidak bersongkok & tak mengenakan songket je..huhuhuhu mula-mula tiba ke masjid,semua mata tertumpu pada acik..agaknya pelik juga mereka melihat pakaian acik..mmg rare.. kalau pun ada yang berbaju melayu ini hanya pada 2 hari raya sahaja.

(2)-gambar ini pula diambil ketika sesi outing Attabah bersama rakan-rakan photographer dari Pahang.Berlatarbelakangkan tugu Ibrahim Pasha.Cuaca panas ketika ini.Jadi acik mengenakan sebuah hat ketika sesi hunting ini.. Cuma ada beberapa individu yg xsuke melihat seorang bakal ustaz berpakaian seperti ini..mungkin mereka dengan ijtihad mereka yg tersendiri..acik terima sebagai suatu teguran.. tp bagi acik tidak salah rasanya mengenakan topi pada musim panas ini.suatu perkara biasa.sekali sekala berpakaian ala-ala Santana ape salahnya kan..

Memang susah untuk kita membuat sesuatu kelainan dalam kehidupan.Ada sahaja yg tidak setuju dengan kita.Kata orang lain padang lain belalang..Berdasarkan pengalaman berniaga,acik banyak berjumpa dengan manusia yang pelbagai perangai,ragam dan gaya.Membuatkan acik terfikir seorang peniaga ini perlu cekap berfikir melahirkan pelbagai method dan gaya dalam perniagaan untuk memberi kepuasan hati kepada setiap pelanggan.Begitu juga halnya dengan seorang daie,perlu mendalami method yg pelbagai bagi menarik madh'u untuk terus bersama-sama dalam jalan dakwah..

Memetik kalam ulama haraki,"setiap marhalah,ada rijalnya & setiap marhalah ada masalahnya".Maka menjadi kewajipan pada setiap rijal ini untuk memastikan setiap permasalahan disetiap marhalah(tempat) ini perlu kepada jalan penyelesaian.Optimis Acik pada kalam ini untuk menjadi pendorong dalam melaksanakan setiap kerja-kerja dakwah di peringkat bawah.Menjadi rijal yang akan menyelesaikan permasalahan bukan untuk memperbanyakkan masalah..

Kebiasaannya apa yang kita lihat seorang ustaz itu berjubah atau berbaju melayu,siap berkopiah atau bersongkok.Namun adakah apabila seorang ustaz itu berseluar jeans,t-shirt & bertopi ia bukan lah lagi dikira sebagai seorang ustaz?Kita sering mengukur seseorang dari paras rupa,gaya & penampilan sahaja.
Apa yang lebih penting adalah ilmunya..Tidak dinafikan pakaian ini menjadi suatu ibrah dalam kita berdakwah.Melalui pakaian,gaya & penampilan kita membuatkan seseorang mudah tertarik untuk mempercayai apa yang kita sampaikan.Apalah kiranya jika sekali-sekala kita ubah rentak kita untuk menyelami dan mendalami mereka yang dalam arena rock,trash,& heavy ini.

bersambung..


Terima Kasih sebab sudi singgah fp acik ni...

Quote:
Cikgu Feqah:Itulah kenyataannya..Banyak udang,banyak garam,Banyak orang banyak ragamnya..
Kak CT:mmg itulah kenyataannya..cuba elakkan dr kontroversi,ke arah potensi yang mapan..


Sekian Dulu dari Acik...
dicatat pada 24 Julai 2010
Badruddin Street,Rab'ah Adawiyah
Nasr City,Cairo.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net