acik's FotoPage kembara sufi
PMC
By: kembarasufi acik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 27-Jul-2010 13:59 Email | Share | Bookmark
Kembarasufi feat Kembara2dunia

salam..

Sambungan dari n3 Candid Street-Khan El-Khalili..gambar² kami berempat...
1.pengembaraan bermula...


2.Anis Qurratul Aini bersama Nikon D3000 nya..


3.niat untuk membuat kolaborasi ni dh lame..sejak thn lepas lg..kini bertemu di Mesir..


Perjalanan kami bermula selepas menunai solat Zohor di Hayyu Asyir,Madinah Nasr..Menuju ke Darrasah(kawasan sekitar Universiti Al-Azhar yang menempatkan 3 kuliah,Syariah,Usuludiin & Bahasa Arab dipanggil Darrasah)


Sampai je di kawasan sekitar Masjid Hussein,berhadapan dengan Masjid Azhar,kami terus menuju ke kedai Kiswah..Menurut cerita rakyat tempatan sebelum Kerajaan Arab Saudi mempunyai kilang kiswah(kelambu Kaabah),setiap tahun Republik Arab Mesir ini akan menghantar kiswah ini untuk dijadikan kelambu Kaabah..Namun kini tidak lagi,kiswah Mesir ini hanya dijual sebagai hiasan frame sahaja..Hasil tangan yang bermutu tinggi ini kebiasaannya bernilai ribuan ringgit..Namun jika kita mendapatkannya terus dari sini harganya lebih murah..Untuk 1 set kain kiswah,"Allah","Muhammad" dan ayat seribu dinar atau ayat kursi hanya sekitar RM70 sahaja..kalau beli secara pukal mungkin lebih murah..*tidak termasuk frame*


contoh kain kiswah beserta khot arab bersulam emas...cantik kan


yg ni pula adalah tasbih kokka yg diletakkan diatas papyrus..papyrus ini pun boleh dijadikan sebagai frame hiasan..Menurut cerita,kayu kokka ini sangat sukar untuk dijumpai,hanya terdapat di 3 buah negara iaitu Turki,Iran & juga Mesir..ada qil yg mengatakan bahawa kokka yg ada pada hari ini bukanlah kokka yg sebenarnya..ia adalah buah dari pohon palma..Jadi ramailah penggemar raja kayu ini yg berkunjung ke Mesir hanya semata-mata untuk mendapatkan kokka ini..bagi Acik setiap apa yg dijadikan tuhan ini tidak ada yang sia-sia melainkan ada manfaat disebaliknya..Terpulanglah kepada pembaca untuk menilainya...

Shali & Ain


pilih Papyrus..

Hasan & Ain




Shaliza tanya acik,"Cantik tak yang ni Cik Lan " Cik Lan pun dah kelabu mata..huhuhu.. byk sgt yg cantik kt kedai ni..kalau Shali ambil sume macamne



tasbih dan pelbagai bentuk replika pyramid dijual disini..

Setelah puas memilih papyrus,kokka & kiswah,barang diambil,duit bertukar tangan,kami menyusuri jalan ke Masjid Hussein...(dekat je pon..) Masing-masing membawa aiskrim ditangan..memang sedap kalau dapat minum air sejuk time panas ni..


Masjid Saidina Hussein



Hasan..




couple arab yang berjaya acik candid...


Pelbagai pilihan abaya & jubah...


Pelbagai rempah ratus..

serbuk minuman juga ada dijual..kismis,zaiton,kurma,habbatus sauda'..macam² ada..


pelbagai pilihan jus..


tengok sahaja lah gaya tawar-menawar Ain tu..


jenguk key-chain...






Dekat sejam duk pilih key-chain je dorg ni..



kawasan ni plak penuh dengan jubah lelaki & kopiah..Beg pun ada..


Bebola kaca Egypt..



Mesir mmg tak boleh dipisahkan dengan lagenda Firaunnya..


Jalan pulang...


Akhirnya dapat juga minum air sejuk...

Bersambung...Credit to Ain,Hasan & Shaliza..

Quote:
Kak CT:Amboi..lajunya akak komen..xsiap update lg..huhuhu..banyak lg yg xedit ni..mmg pening nk memilih barang..klu bw dorg ni g shopping 1 hari pon xckup lg rasanya ni..
FarEast:salam taaruf..terima kasih sudi singgah fp acik..berjalan tempat org mmg syok..tp negeri sendiri tetap menjadi pujaan..
Kak Yati:lepas exam mcm ni la rutinnya..ada kawan2 yg ziarah ke Mesir,acik kne la jd tour guide..=) program anak2 melayu sini pun xkurang hebatnya..sambutan 80 tahun PMRAM tinggal 3 hari lagi..byk kerja ni..doakan acik..
ouled kenitra:yg acik bw berjalan ni pon org kenitra jga ni..=) ouled bla lg nk dtg cni?
mshafie:nk kirim awek arab ke?
Fairuz:tq..rajin2 la singgah yer..
kak baayah:akak yg tgk cam best je..tp penat tu..huhuhu..lg plak xbli pape pon..dorg ni yg shopping..
Ain:"bagai hatiku tertinggal di situ" ?? kt cairo ke zagzig?ngeh3..
Cikgu Feqah:selamat menyambut bulan puasa!!



Terima Kasih sebab sudi singgah fp acik ni...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net