acik's FotoPage kembara sufi
PMC
By: kembarasufi acik

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 12-Sep-2010 04:10 Email | Share | Bookmark
Attabah Street-Kedai Jam

Assalamualaikum..

© 2010 | kembarasufi | 35 Agfacolor Vista 100 | Zenit ET | Helios 44


Attabah | Muhandis MamdouhAmmu Mamdouh ini adalah antara orang yg rapat dengan Acik..Acik selalu ke sini untuk mencuci/service jam-jam lama acik..beliau sudah cukup lama dalam bidang ini..mula membaiki jam semenjak berumur 15 tahun lagi..kini umurnya sudah mencecah 55 tahun..bermakna 40 tahun sudah bergelumang dengan jam ini..

segala jenis jam,baik jam tangan,jam dinding,digital mahupun klasik,beliau mampu untuk membaikinya..Acik juga selalu bertanyakan perihal jam ini melalui beliau..banyak yang boleh dikongsikan bersama.Beliau juga tidak lokek memberi pandangan,mahupun kritikan serba-serbi tentang jam..
kebanyakannya acik lebih senang mendengar beliau bercerita tentang sejarah sesuatu jam,bagaimana jam ini dicipta,sejarah jam randik,jam kunci,jam automatik dan sebagainya..

Apa yg membuatkan acik senang dengan beliau,adalah cara bekerjanya yg cukup fokus,cekap & pakar tentang sesuatu jam..walaupun hanya skru yg kecik,beliau cukup prihatin..yg ni pula adalah pembantu ammu Mamdouh..Ahmad namanya..Sangat periang orangnya..pekerja yg setia..pantang disuruh sesuatu,pasti beliau akan turut segala kehendak majikannya..Setiap kali acik berkunjung ke kedainya,pasti segelas teh panas akan dihidangkannya...


Kelihatan seorang pelanggan sedang memilih jam dinding..sementara muhammad (berbaju merah) menunjukkan barang jualannya..
Mesin ini digunakankan untuk membersihkan cermin jam..dari yg bercalar-balar,mampu untuk digilap menjadi seperti cermin yg baru.. Kebiasaannya Ammu Alaa' yang akan duduk dimeja ini,namun pada hari tersebut,beliau tidak masuk bekerja..
Bokeh


Terima Kasih sebab sudi singgah fp acik ni...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net